Zdrowie, dieta, natura ...

Zdrowie, dieta, natura ...

Oto kilka porad jak jeść zdrowo i smacznie :)...

Dieta, na której stracisz 3 kg w 5 dni!

DZIEŃ 1.
Obiad: Ryżowy talerz z szynką - 345 kcal
Jabłko zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny. 50 g ciepłego lub zimnego ryżu wymieszać z 70 g drobno pokrojonej chudej szynki, dodać starte jabłko, skropić 1 łyżeczką oleju arachi-dowego. Posypać posiekaną natką.
Kolacja: Sałatka serowo-ryżowa - 350 kcal
Owoc kiwi obrać, pokroić w plasterki, a potem w paseczki. 50 g ryżu wymieszać z 30 g pokrojonego w paseczki sera żółtego light i dodać kiwi. Przybrać kilkoma ciemnymi winogronami, oprószyć czarnym pieprzem.

DZIEŃ 2.
Obiad: Sznycel z masłem kiwi - 350 kcal
Kiwi obrać, zmiksować, wymieszać z łyżeczką stopionego masła, przyprawić szczyptą imbiru. Wlać do pojemniczka i wstawić do zamrażalnika. 120 g piersi z indyka oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na patelni teflonowej w 1 łyżeczce oleju. Ułożyć na talerzu z 50 g ryżu.
Kolacja: Sałatka z krewetkami - 350 kcal
Kiwi obrać, zmiksować, purée wymieszać z łyżką posiekanego koperku. 100 g krewetek wymieszać z 50 g ryżu, ułożyć na liściach sałaty (zwykłej lub lodowej). Wierzch przybrać purée z kiwi.

DZIEŃ 3.
Obiad: Ryż z pomidorami i jajkiem - 345 kcal
2 pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać z 50 g ryżu i łyżką posiekanej natki. Przybrać plasterkami jajka na twardo i łyżką majonezu light.
Kolacja: Sałatka na słodko - 350 kcal
Owoc kiwi oraz gruszkę obrać, pokroić w niewielką kostkę. Jabłko umyć, roz-kroić, usunąć nasiona i także pokroić w kostkę. Pokrojone owoce wymieszać z 50 g ryżu. Łyżkę soku pomarańczo-wego wymieszać z łyżeczką miodu lub syropu klonowego, skropić sałatkę. Oprószyć cynamonem.

DZIEŃ 4.
Obiad: Łosoś z ryżem - 340 kcal
Filet z łososia (120 g) oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni teflonowej. Ułożyć na talerzu z 50 g ugotowanego ryżu. Przybrać plasterkiem cytryny i 2 łyżeczkami masła ziołowego.
Kolacja: Sałatka włoska - 340 kcal
Owoc kiwi obrać, pokroić w kostkę. 50 g mozzarelli pokroić w kostkę, wymieszać z 1 i 1/2 łyżeczki oliwy. Ser i kiwi wymieszać z 50 g gotowanego ryżu. Ułożyć na listkach sałaty. Oprószyć pieprzem, udekorować świeżymi listkami bazylii.

DZIEŃ 5.
Obiad: Kurczak z ryżem - 350 kcal
150 g pora pokroić w krążki, obsmażyć na 2 łyżeczkach oleju; zdjąć z patelni, trzymać w cieple. 100 g piersi kurczaka obsmażyć na teflonowej patelni, skropić sokiem z cytryny. 2 łyżeczki miodu wymieszać z łyżką gorącej wody, wlać na patelnię. Obtoczyć mięso w tym sosie, przełożyć na talerz, zjeść z porem i ryżem.
Kolacja: Sałatka owocowa - 345 kcal
Kiwi obrać, pokroić w kostkę. 200 g melona pokroić w kostkę. Owoce wymieszać z 50 g ryżu, ułożyć na liściach sałaty zwykłej lub lodowej. Oprószyć cynamonem.



Dieta dla ciężarnych


1 dzień
I śniadanie:
Mleko (400 ml), pieczywo mieszane (kajzerka + kromka grahama) z masłem, twaróg ze szczypiorkiem i ogórkiem, miód lub dżem.

II śniadanie:
Kromka chleba z masłem i szczypiorkiem, dorsz wędzony lub makrela (50 g), sok pomidorowy lub z marchwi z dodatkiem kilku kropelek soku cytrynowego.

Obiad:
Botwinka lub barszczyk z buraków zabielany z ziemniakami, pierogi z mięsem (8 szt.), sałata z kefirem lub surówka z rzodkiewek z koperkiem i kefirem. Na deser koktail mleczno-bananowy (200 ml mleka 0,5%, 1 banan) z dodatkiem łyżeczki miodu.

Podwieczorek:
Owoce, jogurt naturalny, 2 sucharki.

Kolacja:
Móżdżek kalafiorowy, kasza mazurska (40 g), porcja kurczaka pieczonego.

2 dzień
I śniadanie:
Jajecznica z 1 jajka ze szczypiorkiem, pieczywo grahama 2 kromki, mizeria z kefirem.

II śniadanie:
Pomidor nadziewany pastą twarogową, 1-2 kromki pieczywa chrupkiego

Obiad:
Ragout z cielęciny, puree ze średniego ziemniaka, brokuły gotowane.

Podwieczorek:
Sałatka z owocowa z kiwi, jabłek, pomarańczy, grejpfruta z kremem waniliowym.

Kolacja:
Filet z morszczuka w bazylii, surówka z marchwi i jabłka.

3 dzień

I śniadanie:
Owsianka lub muesli na mleku, herbata z cytryną.

II śniadanie:
Kromka chleba z masłem, wędliną, ogórkiem i rzodkiewką, dowolny owoc lub sok owocowy.

Obiad:
Zupa ziemniaczana ze świeżymi pomidorami, wątróbka drobiowa duszona z cebulą i jabłkiem, rzodkiewki z kremem chrzanowym
.
Podwieczorek:
Napój wzmacniający z (3/4 szkl. soku z czerwonego buraka, wymieszanego z sokiem wyciśniętym z 1/2 pomarańczy), kromka pieczywa chrupkiego, posmarowana cienko serkiem topionym light.

Kolacja:
Pierś kurczaka z grilla (150-200 g) z ziołami i cytryną, talerz zielonej fasolki ugotowanej na parze, 1 jogurt naturalny.